dilluns, 1 de juny del 2009
aDeU...
Conclusió i recorregut de l'assignatura
Amb aquestes dues preguntes s'ha de dir que en realitat hem fet practica de la teoria, és a dir, aquests últims mesos, mentre treballavem en equip estavem fent teoria, i no només pel simple fet de tractar "el tema Bolonya", sinó que indirectament hem après sobre el procés que segueix una llei per ser aplicada a la universitat, el finançament de la universitat, les metodologies que s'apliquen (i s'aplicaràn) a les aules... en fi, un munt de coneixements que de manera indirecta hem anat aprenent amb debats i diferents opinions...
Deixant de banda els últims mesos de l'assignatura, també voldria fer una petita conclusió sobre les primeres classes i els primers conceptes que vam anar tractant... En un principi veniem de fer teoria de l'educació I, estavem acostumats a fer classes totalment magistrals en la que el professor explicava "una teoria" i nosaltres l'havíem d'entendre, aprendre i saber-la justificar en els diferents treballs que realitzavem i en l'examen final. Dic això perque la metodologia d'aquesta assignatura ha estat completament diferent i segons la meva opinió, molt millor que les anteriors. Mentre tractavem continguts diferents es creaven espais de debat on tothom podia expressar la seva opinió i defensar-la, de manera que teniem "total llibertat" per dir el que pensavem.
Les dues primeres classes d'aquesta assignatura va consistir en parlar de "la pedagogia" i principalment, el que em va cridar més l'atenció van ser tres pregutnes que ens vam proposar i que m'agradaria comentar:
- Qué és una teoria?
- Relació entre teoria i pràctica.
- Exemple d'una teoria d'educació.
A partir d'aquestes tres preguntes vam recórrer al passat per averiguar els diferents pensaments que hi havia en relació al concepte teoria i pràctica. En aquest blog es pot veure com constantment es parla sobre la relació entre teoria i pràctica i tot el que comporta..., a més a més, també he introduït petites reflexions on es veu la importancia de l'educació en l'actualitat.
Per tant, m'agradaria destacar tres nivells d'analisi escencials que vam destacar el dia dinou de febrer a la classe:
- Nivell històric: Com ha estat l'educació i el pensament sobre l'educació? Aquest nivell ens diu com ha estat el fenòmen educatiu i com s'ha pensat. Per tant, penso que és molt important que es tingui en compte.
- Nivell descriptiu: Ens ajuda a analitzar i estudiar problematiques i corrents actuals, com per exemple, com analitzar fenòmens.
- Nivell prospectiu/normatiu: Ens diu com hauria de ser l'educació (ideologia). És a dir, els criteris, principis, prescripcions, tories...
A partir d'aquests tres nivells podem dir que alhora de realitzar una teoria, una metodologia, una pràctica educativa... s'haurien de tenir en compte ja que a partir de l'analisi del passat, del present i del futur es pot portar a terme d'una manera adequada "qualsevol" objectiu que ens plantejem.
Un altre punt de l'assignatura que m'agradaria destacar i que trobo bastant interessant son les diferents pedagogies que existeixen i els tres canvis importants que hi ha hagut en la teoria de l'educació:
Teories pedagogiques :
- Pedagogies perennes: pedagogia molt conservadora, estancada al canvi.
- Pedagogies performatives: d'acció, d'actuació. Són una crítica dle model anterior.
- Pedagogies hermanèutiques: Neixen al segle XIX, busquen el significat a través de l'analisi, de la reflexió històrica, amb la voluntant d'entendre els fenòmens.
- Pedagogies postestructuralistes: Neixen al segle XX. "L'individu es converteix en un relat personal".
- Pedagogies crítiques: Surt a partir dels anys setanta, d'un primer origen marxista ja que busquen el canvi social, la transformació.
Es pot dir que tot i que les pedagogies anteriors presenten incerteses i algunes de les idees que exposen no es poden aplicar a la vida real. Personalment penso que per a realitzar una bona teoria pedagògica, aquestes darreres també s'han de tenir en compte ja que a partir dels "errors" que es produeixen en el passat, podem modificar-los per aconseguir una bona pedagogia encarada al futur.
Com a conclusió del bloc I vam parlar sobre tres canvis importants que s'han produït en teoria de l'educació:
- de centrar-nos en l'educador ens hem centrat en l'educand. (el nen ara és el centre d'atenció)
- de preocupar-nos de l'ensenyament a preocupar-nos per l'aprenentatge (aprenentatge al llarg de tota la vida)
- de parlar de centre escolar, parlem de centre educatiu (perd importància la situació d'aula i pren importància la situació de comunitat.)
Bé, a partir d'aquests aprenentatges que vam anar assolint al llarg del febrer, al llarg del curs hem anat ampliant-los i aplicant-los en la nostra pràctica educativa, tant en les classes, com en el blog, com en els debats que comentava anteriorment que s'anaven creant a classe, etc.
En aquesta entrada he parlat del tema que ens ha ocupat Bolonya i de les primeres classes d'aquesta assignatura peró a més a més, voldria parlar dels debats que s'han creat virtualment al fòrum de l'assignatura, concretament el que tracta sobre si l'home es bo o és dolent per naturalesa. El dia diset de març el professor ens va proposar que penséssim sobre aquest concepte i també puc dir que em va resultar molt difícil encarar-me en alguna posició en concret. Tot i així, al participar en el debat que s'ha creat entre tota la classe he pogut arribar a la conclusió que l'home és bo ja que la naturalesa és bona i si diem que és dolent per naturalesa es veuria una clara contradicció. Bé, penso que aquest fòrum i aquest debat també ens ha servit per a pensar sobre l'home, sobre els seus origens i sobre el tipus d'educació que ha anat rebent al llarg de la història ja que a partir d'aquesta pregunta s'han obert moltíssims espais de debat on hem tingut la oportunitat de defensar el nostre punt de vista i la nostra opinió personal.
Com a conclusió de tot el que he explicat anteriorment, repeteixo que m'ha agradat molt la metodologia i el recorregut que ha seguit aquesta assignatura ja que hem fet servir moltíssims mètodes i pràctiques diferents que ens han permès veure des d'una prespectiva més crítica la realitat que ens envolta, l'educació que s'aplica i les teories de l'educació que van existir i que existeixen actualment.
Seguidament exposaré de manera més detallada els aprenentatges que he assolit personalment al realitzar aquesta assignatura.
dimarts, 26 de maig del 2009
Teoria de l'educació: Bolonya i la seva aplicació.
Personalment, penso que aquest "experiment pedagogic" (com ha dit al final de la classe el professor) ens ha servit a tots d'alguna cosa (alguns més que a altres). El fet de treballar en equip, fer els grups d'intercanvi, les exposicions i els comentaris del professor ha fet que tinguem més a l'abast diferents documents on ens expliquen de manera resumida com serà aquest plà.
Deixant de banda l'informe col·lectiu i individual vull dir que ara tenim la oportunitat de ser crítics sobre el que passarà l'any que vé, com es duràn a terme totes les teories i propostes que han anat sorgint... ara sí que podem veure (una mica més clar que abans) què és Bolonya, perquè els alumnes s'han movilitzat, i entendre més clarament les conseqüències que ha tingut aquest moviment.
Jo personalment penso que fins que no es comenci aquest plà, fins que no es vegin els resultats, fins que no es reflecteixi i es compari els resultats i la feina dels alumnes i els professors no es podrà veure si en realitat anirem bé... Cal dir però que es pot fer alguna intuició sobre que pot passar, però de moment voldria deixar el tema obert perquè mai es pot preveure al cent per cent els resultats.... (Bueno, faig un esment al meu punt de vista...: NO FUNCIONARÀ. Crec que hi ha massa incoherencies, no han tingut en compte alguns punts en concret i el professorat i els alumnes que pujen NO ESTAN PREPARATS!, a més a més, penso que si volguéssin canviar el rendiment acadèmic de l'alumnat, si volguéssin unes millors notes i més competència entre la resta de països del mon, el que haurien de fer és canviar el sistema escolar de Primaria, perquè crec que el que volen fer és començar "a construir la casa per la taulada" i això sempre acaba anant malament...) Bé, deixo aquí la meva opinio.... Què en dieu vosaltres¿? `
Enllaçant el tema de Bolonya amb l'assignatura... també cal dir que no hem fet l'assignatura de Bolonya, sinó que hem fet TEORIA DE L'EDUCACIÓ. Tot i que al llarg de l'assignatura hem tractat aquest tema (i altres diferents) tot està relacionat, sempre hem estat fent teoria, i el simple fet de donar un punt de vista sobre com serà la metodologia, com s'avaluen les competències, qui pot canviar les lleis, etc, etc, etc. TOT ÉS TEORIA DE L'EDUCACIÓ.
Penso que el professor ha estat molt llest alhora d'encarar una assignatura en un tema en concret ja que normalment encarem diferents temes en una assignatura i aquesta ha estat diferent. A partir de la teoria, hem fet una pràctica i aquesta pràctica ens ha portat a parlar de la teoria i FER TEORIA DE L'EDUCACIÓ. Inconscientment hem anat tractant diferents temes que amb una altra metodologia també hauriem tractat.
Ara que ja estem arribant al final, penso que tot el que hem anat tractant a estat molt interessant i no "ens hem anat per les branques" sinó que més aviat ens hem centrat en un tema per a tractar diferents continguts.
dijous, 14 de maig del 2009
pel·lícula "los chicos del coro"
BÉ, AQUÍ US DEIXO L'ENLLAÇ DEL TRAILER I US ANIMO A QUE SI TENIU ALGUN MOMENT QUE NO SABEU QUE FER... PENSEU EN LA PELI!!
http://www.youtube.com/watch?v=_zKc7J6Iteg&hl=es
diumenge, 10 de maig del 2009
Experiment "ojos azules y ojos marrones"
Després de veure l'experiment podem arribar arribar a fer grans reflexions ja que reflexa com la discriminació d'una grup en determinat influeix moltíssim en el rendiment escolar d'aquest, també podem observar com canvia el comportament dels alumnes quan un grup es sent millor que l'altre (es tornen violents, es creuen superiors, etc.) En fi, l'he penjat perquè m'agradaria que el veiesiu i que em diguessiu la vostra opinió.
També podriem fer un paral·lelisme amb la pel·lícula "la ola" ja que tot i que els alumnes són més petits i més passius davant l'experiment, és un cas més que reflecteix la importancia de l'educació en la vida i el comportament de les persones...
(Les dues primeres parts són les més interessants)
1. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=wbZ6K76WNFs&feature=related
2. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=LXwCKwrXmoY
3. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=u8s1K-hKucM
4. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=a6Jrkf1ZAHg
5. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=JnmuEx0bjZw
6. http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=-8Ye44NFsyo
Creieu que després de l'experiment els nens i nenes van aprendre o reflexionar sobre els valors de la tolerancia i la igualtat?
Si la professora els tornés a preguntar què pensen quan veuen a una persona de color, tornarien a contestar que són estúpids, tontos, com si no fóssin part d'aquest mon?
divendres, 24 d’abril del 2009
No abandonis... i aixeca't !!!
He penjat aquest vídeo perque hem sembla que ens ha de fer reflexionar. No té res a veure amb l'educació, però indirectament et fa plantejar una altra manera de viure i entendre el món que indirectament reflexa una pedagogia que hauriem d'aplicar en tots els moments i situacions que ens trobem en la vida quotidiana.
Hi ha moments en els quals penses que és impossible tirar endavant... L'altre dia un educador hem va dir que si acabo la carrera de pedagogia, moltes vegades em trobaré amb obstacles i la majoria d'elles seràn perquè en la meva feina donaré molt i no rebré res. Això em va fer pensar i veure la carrera des d'un altra punt de vista ja que fins fa ven poc no havia començat a veure els punts positius d'aquesta carrera. I després de veure que m'agradava... em diuen això.... Vaig pensar treure-li importància, però per molt que vulgui no deixo de pensar-hi.... Al veure aquest vídeo em vaig adonar que si vols aconseguir un objectiu, per molt que caiguis... sempre has de tornar-te a aixecar.
Només dir que no hem d'abandonar els objectius que ens plantejem i que encara que el recorregut sigui difícil i caiguem per al camí... hem de tenir forçes per aixecar-nos i mirar cap endavant...
Crec que pensar així és molt positiu i ens pot ajudar a resoldre molts problemes ja que encara que tot sigui "negre" et dona una millor perspectiva dels problemes que t'envolten....
dimecres, 15 d’abril del 2009
Aturem les classes per crear espais de reflexió
Estem fent pedagogia companys, i crec que hauia de ser impressindible que ens centem amb el que ens afecta, que ens movilitzem i sobretot, que tinguem una certa capacitat crítica per defensar i estar a favor o en contra de diferents teories i mètodes en concret.
Fa dos dies sentia certs rumors que no estavem informats, que no sabiem res de Bolonya, que ens faltava informació, etc, etc, etc. i ara que tnim la oportunitat de fer-ho, ens tanquem en banda i passem de tot... No vull que em veieu radical però veig que si no és el professor que ens motiva o ens organitza (com és el cas d'aquesta assignatura amb l'Enric Prats) no movem un dit per implicar-nos, buscar informació, o siplement coordinar-nos i treballar amb equip per treballar millor, més ràpid i ampliar el nostre coneixment...
He sentit a dir que "si vull ja tinc prou informació" però em sabrieu contestar totes les preguntes que ens hem plantejat sobre Bolonya? Jo no, i per què? Perque ens ha faltat això, vam acordar que faríem assemblees, que cadascú diria la seva i que al final arribariem a alguna conclusió...
També em puc situar des del punt de vista de la gent que vol fer classe i que considera que el fet de buscar informació és problema nostra, i us entenc, sé que hi ha feina de totes les assignatures i molt temari per fer, que hem pagat una matrícula, que farem examens... Però el que tractem també és contingut, el Plà Bolonya entre dins del nostre plà d'estudis! I ara mes´que mai és quan hauriem de saber com ens afectarà i quins efectes positius i negatius tindrà sobre nosaltres, la nostra carrera i el nostre futur...
No vull posar-me en contra de ningú i respecto els punts de vista de tothom, però el que m'agradaria deixar clar és que personalment no m'agrada ser passiva i deixar-me portar per la corrent i que per tant, m'hagués agradat continuar amb les assembles per després poder tenir un punt de vista més crític sobre la nostra realitat...
També entenc que fa "molt pal" parlar contínuament sobre el mateix ja que al final es fa molt pesat i molt repetitiu, però si en realitat aquest tema ens interessa, crec que hi ha prous punts difernts per veure que no sempre és el mateix i que hi ha molt per saber.
dilluns, 6 d’abril del 2009
punt de vista
- "Siempre nos cuentas historias, pero nunca nos revelas su significado".
El Maestro replicó:
- "¿Te gustaría que alguien te ofreciera una fruta y la masticara antes dedártela?"
Nadie puede descubrir tu propio significado en tu lugar. Ni siquiera el Maestro.
(Tony de Melo, El Canto del Pájaro)
CONCLUSIÓ:
Hem de tenir capacitat crítica, no hem de deixar que ens "masteguin la fruita" abans de donar-nos-la.
dimecres, 1 d’abril del 2009
CARTA D'UN FILL A TOTS ELS PARES
dimarts, 10 de març del 2009
Película: ¿quien quiere ser millonario?
Aquesta pel·lícula a part de veure com el jove concursa també podem veure unes imatges espectaculars centrades a l'India i que arriben al cor de tothom.
aquí us adjunto la pàgina on podeu veure el trailer i informació sobre la peli. En seriu, a mi m'ha agradat moltíssim!
http://www.kane3.es/cine/slumdog-millionaire-quien-quiere-ser-millonario.php
mireu el link i em dieu que us ha semblat!!
diumenge, 8 de març del 2009
Comentari d'un reportatge
Ara mateix acabo de veure un reportatge de TV3 centrat en un barri de les afores de Barcelona, el barri de les Cases Barates del Bon Pastor. El reportatge ens mostrava una població gitana i immigrant que vivia en molt males condicions, en cases gairebé en ruïnes (fins fa ven poc no s’han començat a plantejar algun canvi) i com era d’esperar, el centre de secundària estava igual o en pitjors condicions. Per tant, podem dir que el reportatge ens mostra com l’institut i l’educació que reben els alumnes que es troben en molt males condicions escolars, econòmiques i socials.
Hi ha diferents punts que m’han cridat l’atenció però generalment penso: Si els joves creixen en aquest ambient, rodejats de robatoris i violència, com volem que un futur actuïn correctament? Si a part del barri i l’entorn on es mouen els alumnes, l’institut també està en molt males condicions, també influeix en el rendiment i la motivació dels alumnes?(En aquest cas, els lavabos del centre no es podien fer servir, el sostre queia a trossos...) Com deia una mare als professors: el meu fill ha pegat a aquella noia perquè va veure com el meu company em pegava a mi. El noi ha actuat influenciat per la reacció del company envers la mare i per aquesta raó, com que a casa ha vist que “és normal” doncs ell ho fa. Aquesta reacció i l’actitud que ha tingut la mare davant dels professors, m’ha fet veure que els pares i l’entorn el qual creixes són un punt clau alhora d’adquirir unes actituds, formar el caràcter i la personalitat...
Un altre punt que m’ha cridat l’atenció és quan parlaven els nois sobre l’escola. Un jove deia que li agradava anar a l’escola però el que passava és que era molt avorrida i no podia parar atenció durant tota la classe. Aquest fet i aquest comentari també m’han fet veure com moltes vegades, a mesura que anem creixent anem adoptant certs habits i costums que permeten que ens decantem cap a una cosa o una altra. En aquest cas, el noi no era capaç d’escoltar al professor durant una hora seguida de manera que arribava un punt el qual no podia parar atenció i es dedicava a parlar o a molestar als companys.
Un altre noi volia tornar a l’escola perquè havia anat a treballar però volia treure’s el graduat. Abans d’entrar però, havia de firmar uns papers conforme: no robaria, no tiraria pedres als professors, no s’escaparia... Aquestes actituds, com he dit anteriorment, per a ells “son normals” ja que és el que veuen cada dia i estan acostumats a fer-ho. El narrador que explicava la historia ha parlat de la influència dels medis de comunicació, deia que sempre surten gitanos o immigrants que roben o que actuen malament, de manera que això també els influeix i que arriben a pensar que són d’aquesta manera i que estan destinats a actuar d’aquesta així.
Un aspecte molt important que també he trobat molt interessant és que aquest sector de la població és MOLT creient, són totalment religiosos i cristians i moltes vegades s’ajunten i resen o fan celebracions relacionades amb la religió. Al veure això s’ha pogut veure molt bé el contrast entre el fet de ser religiós (predicar les bones actituds) i l’actitud d’aquestes persones. He reflexionat i he vist que pots ser molt religiós i creure amb el Déu que vulguis però el teu entorn continuarà influint-te en els teus valors morals i en la teva manera d’actuar.
També ha sortit un cas d’una noia que estava molt contenta perquè havia trobat feina. La feina d’escombrar els carrers. Aquesta feina poques vegades és agradable de fer i que per tant, al veure aquesta noia tant contenta al tenir-la s’ha pogut veure que vista la situació de cada ú, tothom és capaç de fer qualsevol feina per a cobrar a final de mes.
Bé, aquests són alguns dels molts casos que m’han cridat l’atenció i que m’han fet veure, una vegada més, en LA MALA SITUACIÓ en la qual ens trobem. Aquest barri té l’esperança que tot canviarà en un futur i esperem que sigui així. El que no entenc i em costa de creure és com un barri DE BARCELONA, una gran ciutat coneguda mundialment, pugui arribar a tenir sectors de la població que visqui en aquestes condicions. Tots som persones i el fet que siguin pobres, immigrants o gitanos no és la raó perquè rebin aquest tipus d’educació i s’hagin de veure com en un tercer mon a dintre de Barcelona.
El reportatge d'aquesta setmana segueix el dia a dia d'un institut situat en un dels barris més aïllats i desconeguts de Barcelona, les Cases Barates del Bon Pastor. Un centre que se sent tan abandonat com fins fa molt poc ho estava el barri i on s'ha trencat qualsevol equilibri: l'alumnat és pràcticament en la seva totalitat gitano i immigrant, i especialment els que tenen les situacions socials i escolars més precàries.
Els protagonistes del reportatge són nois d'entre 12 i 16 anys d'aquest centre, el SES Cristòfol Colom. A través d'ells es va perfilant una realitat desconeguda a la majoria dels instituts de Barcelona: alumnes que arriben a l'ensenyament secundari sense saber llegir, xifres d'absentisme de més del 30 per cent, col·lapse dels serveis socials per atendre les situacions més delicades... I els protagonistes són també els professors i el seu afany contra corrent per normalitzar un centre que tot el barri veu com un gueto i del qual la població normalitzada
dissabte, 7 de març del 2009
Historia d'un nen discapacitat
Un home savi va dir una vegada: tota societat és jutjada per com tracta als seus menys afortunats d'entre ells.
Els nens que jugaven a beisbol podrien haver dit NO i continuar jugant tranquil·lament, preocupant-se pel fet de guanyar abans que els sentiments d’algú. Si haguessin reaccionat així una persona adulta ho hagués acceptat amb total normalitat excusant-se dient: “només són nens”, però penso que no ho hem de veure d’aquesta manera. Des que som petits ens han d’ensenyar els diferents valors morals que s’han de tenir per conviure sense conflictes amb la societat del nostre entorn.
Després d’haver llegit l’article sobre la moral i aquesta historieta d’aquest nen discapacitat, he pogut arribar a la conclusió que els valors morals no els hem de veure com una assignatura pendent, com millorar l’anglès o les matemàtiques sinó que el que s’ha de fer és veure que aquests valors morals els anem adquirint des que som petits de manera que si els aprenem i ens els ensenyen bé, en un futur sabrem actuar d’una manera correcte conforme el que ens han ensenyat anteriorment.
Si sortim al carrer i observem la conducta dels nens, podem veure que hi ha moments que les seves paraules poden ser tant reals, tant sinceres i innocents que moltes vegades poden fer molt de mal. Fins a una certa edat no tenim la capacitat de veure si el què diem està ben dit o no, ho diem i ja està. Això ho dic perquè el cas d'aquesta historia és que aquells nens que jugaven no van rebutjar la presència del noi discapacitat ni van tenir cap reacció de discriminació envers a algú “diferent” sinó que van adaptar el joc a les condicions en la qual es trobaven i entre tots van fer possible que per uns moments el nen es sentís acollit. Van decidir deixar de banda per un moment la competitivitat per mirar de satisfer l’esperança del pare i la il·lusió d'un fill acostumat a ser rebutjat pel seu entorn.
Tot i que aquell mateix any el nen va morir, gràcies a la conducta d’aquells nois Shay va poder jugar com els altres nens i sentir que formava part de l’equip i que estava recolzat per tothom.
Com he dit anteriorment, penso que aprendre certs valors morals és el fet de conviure amb el teu entorn. La paraula respecte, igualtat, amor, solidaritat, odi, enveja... són conceptes que inconscientment anem formant amb el pas del temps i que si des de ven petit aprens a distingir quines son les millors conductes en un futur podràs transmetre-les als teus fills i descendents.
diumenge, 22 de febrer del 2009
primera impressió de l'assignatura
Un cop començades les classes veig que en un principi anava bastant equivocada ja que les classes no només es basen en escolar al professor, agafar apunts, escriure conceptes, definicions... sinó que també s'han convertit en un debat constant entre alumnes i el professor i això ha fet que en qualsevol moment puguis intervenir, expressar la teva opinió, contrastar-la amb la dels teus companys... de manera que ens permet que poguem veure diferents punts de vista, respectar diferents opinions....
La meva primera impressió sobre aquesta assignatura ha estat bona ja que no només hem tractat conceptes teòrics i hem fet diferents debats sinó que també hem anat parlant sobre diferents temes de l'actualitat que directa o indirectament també ens afecten en la nostra vida acadèmica o més personal.
Si continuem així crec que tots nosaltres treurem un bon profit d'aquesta assignatura i sabrem tenir un punt de vista més crític als mitjans de comunicació i als problemes que passen en l'actualitat! (segons la meva opinió, tot i que encara no he fet cap comentari de cap notícia de la prensa, crec que els mitjans de comunicació només fan que manipular la informació i explicar-nos-la com ells volen que la interpretem...)